söndag 18 december 2011

Julen är barnens högtid- det stämmer väl ändå inte riktigt...

http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.2651300/marcus-birro-redan-nar-den-forsta-klunken-rodvin-dyrt-dessutom-nar-ditt-blod-ar-du-ett-monster.
Marcus Birro har blivit kristdemokrat och nykterhetsivrare. Det har jag inga synpunkter på. Han är en mycket skärpt kille som jag i princip har stor respekt för. De som vill fira en helnykter jul får gärna göra det för mig och självklart är det förfärligt när barn utsätts för de hemskheter som alkohol kan medföra, vare sig det är jul eller inte. För mig personligen, som arbetar både på julafton och juldagen är det en ickefråga. 

Men det skrämmer mig att den nya nykterhetsrörelsen är minst lika dogmatisk som den vi såg i början av förra seklet. Bortsett från att Birros artikel innehåller motsägelser (han beskriver i stort sett samma saker under stycket Det handlar om som under stycket Det handlar inte om) så är det verkligen inte min erfarenhet att varenda vuxen blir ett monster efter ett glas vin och att deras barn blir rädda för dem. Såvitt jag vet reagerar endast ett fåtal människor så på alkohol.

Familjens julkrubba.
Men framför allt: Julen är inte barnens högtid mer än de vuxnas. Vi firar jul därför att Gud gav oss ett barn som skulle frälsa människorna genom att dö på korset för våra synders skull. Julen är i och för sig ett utmärkt tillfälle att tänka på dem som har det svårare än vi: utsatta barn, fattiga, krigsdrabbade med flera. Men det är inte därför vi firar jul.

Många svenskar firar inte jul och de vet precis varför. Men det stora flertalet svenskar som firar jul tycks inte riktigt veta varför.
Inte Marcus Birro heller.

4 kommentarer:

Heri sa...

Som kristen borde Marcus Birro givetvis veta varför kristna firar jul. Men "det stora flertalet svenskar som firar jul tycks inte riktigt veta varför". Kanske beror det på att julen från början var en hednafest som kyrkan aldrig lyckades utrota? Antagligen föddes Jesus inte i slutet på december.

Margareta Raab sa...

Det har du i och för sig rätt i. Julen, precis som påsken är ett mischmasch av kristna och profana traditioner. Några av de profana traditionerna är ju också trevliga. Men skälet att vi i den kristna världen firar jul är ju Kristi födelse. Eftersom vårt kalenderår inte fanns då så vet vi förstås inte riktigt på vilken årstid han föddes.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Christina W sa...

En präst vi känner brukar säga att om svenska föräldrar la ner lika mycket kraft på att få sina barn att tro på Gud som de gör på att få telningarna att tro på jultomten skulle Sverige vara ett mycket troende land...