torsdag 5 december 2013

Kära uppsalabor!

Ni är i stort sett ett mycket trevligt folk. Ni är intellektuella, kulturella och trivsamma på alla sätt och vis. Eftersom jag har arbetat med både era och stockholmarnas barn under många år, vågar jag påstå att Uppsalas ungdomar är mer avspända, mindre mode- och prylfixerade än huvudstadsungdomarna. Ni är historie- och traditionsmedvetna, ibland till överdrift kan jag tycka de gånger jag vill pröva något nytt, men ofta på ett ganska gemytligt sätt.

Det jag inte begriper med er gäller trafiken. Stockholmarna må stå för hårdhänt och ibland hänsynslös bilkörning, men de är duktiga på att stanna vid övergångsställen och blinka när de ska svänga. Sådan är inte bilkulturen i Uppsala. Ännu mer förvånas jag över alla (flertalet) cyklister utan lyktor och gångtrafikanter utan reflex. Det är fler av er som promenerar utan reflex än med, när det är mörkt ute, till och med när ni har barnvagn med.

Jag generaliserar givetvis, både gentemot stockholmare och uppsalabor. Jag har bott i storstad, småstad och i samhälle. För närvarande bor jag på landet. I Uppsala har jag aldrig bott, men jag vistas där så gott som dagligen. Ingenstans har jag varit med om att så många går omkring utan reflex i mörkret. Jag förstår inte hur ni kan låta era skolbarn gå ute utan att synas. Varje kväll krypkör jag hem från jobbet, för jag vet att det under resan hem kommer att dyka upp 5-10 människor ur mörkret, alldeles nära min bil.

Ni utsätter er själva för fara och mig för risken att få leva med livslånga samvetskval.
Jag förstår det inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag fattar inte häller varför man inte går med reflex, själv har jag en på väskan och tre på jackan!