torsdag 23 december 2010

En vit jul

Även i år pågår kampanjen med det fyndiga namnet. Om jag förstått rätt så ska man skriva under att man inte kommer att nyttja alkohol under julhelgen. I alla fall var det så något tidigare år.

Det är förfärligt om barn behöver bli rädda för sina föräldrar, får gå till sängs med kläderna på och oborstade tänder eller uppleva bråk och andra otrevligheter som kan bli följden av för stora mängder alkohol. Om det sker under julen är det klart att det förstör den högtid som varje barn ser så mycket fram emot.

Självklart kan man avstå, av solidaritet med dem som inte kan hantera alkohol. Fast om solidaritet är det verkliga skälet, bör man då rimligen också avstå från både julgodis, julklappar och sex. Missbruk av skilda slag leder som bekant till både sjukdomar, död, ekonomisk ruin och förnedring.

Den som vill leva helnyktert, äta biodynamiskt, välja bort konsumtionssamhället eller leva i celibat har min fulla förståelse och respekt. Man kan också välja lite av varje. Och den som ser att någon i ens närhet har svårt att hantera friheten har en medmänsklig plikt att slå larm och hjälpa till.

God jul, vare sig du dricker julöl, julmust eller lite av varje.

Inga kommentarer: