måndag 19 maj 2014

Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden.

Jag är besjälad, för att inte säga besatt av att se så mycket som möjligt av Norden. Jag har sett det mesta av Sverige, väldigt mycket av Norge, skapligt mycket av Finland, så gott som alla Danmarks öar och lite av Island. Jag har några ovanliga meriter, som att ha varit två gånger på Nordkap och fyra gånger på Möns klint. Om några veckor ska jag äntligen få en gammal dröm uppfylld och åka till Färöarna. Jag blev mycket nöjd när det häromdagen dök upp ett synnerligen lämpligt tillfälle att åka till Öland senare i sommar. Jag har faktiskt aldrig varit där.

Naturligtvis finns det tusentals ställen i Norden som jag inte har besökt och även några större luckor som Bornholm, Ven och Fårö. Jag jobbar på det.

Vackrast i Norden? Tveklöst Aurlandsdalen, långt inne i Sognefjorden, där släkten Juul kommer ifrån och där min farfars far var prost.

1 kommentar:

Elisabet sa...

Eilert Patrik Juul, farfars far, flyttade till Sogn i vuxen ålder. Han kom från Kristiansund i Møre og Romsdal fylke, som ligger lite längre norrut. Så långt tillbaka det går att finna bodde släkten i dessa trakter, i nuvarande Gjemnes och Tingvoll kommuner.
Den som tog namnet Juul (efter gården i Tingvoll där han bodde) hette Elling Olsen Juul. Han var farfars farfars far och var född 1780. Hans förfäder hade bott i området i minst fem generationer, troligen längre och då är vi nere på 1500-talet. Det är alltså därifrån släkten kommer.