tisdag 22 februari 2011

Kalla fötter

När vintern kryper söderut ser sig olika instanser nödgade att utfärda varningar av olika slag. SMHI förser oss till exempel med tabeller som visar köldeffekten när kyla kombineras med vind. Varningarna är både rimliga och relevanta. För dem som däremot lever i de klimatzoner där varje vinter är sträng är det naturligtvis kunskap man har med sig med modersmjölken.

Men sunt förnuft kan väl ändå inte vara norrlänningarna förbehållet? Att många om vintern klär sig själva och sina barn åt skogen felaktigt, har jag konstaterat för länge sedan, utan att vara överläkare vid något universitetssjukhus. Nedanstående artikel återfinns i flera av dagens tidningar.

Skomodet inget för kalla fötter
När termometern visar flera minusgrader går grönländarna omkring med stora skor eller stövlar av sälskinn.
Vid samma kyliga temperatur promenerar många svenska ungdomar omkring med sneakers med en tunn gummisula.
-Det är helt förödande, säger Helge Brändström, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Han är expert på köldskador och bekymrad över modet.
-Vi tycks ha tappat många rutiner om hur man klär sig rätt för att skydda kroppen mot kyla. Dagens skomode är förödande. Att gå omkring med gymnastikskor i snö och modd fungerar bara inte. När fötterna blir blöta så börjar man frysa. Ska man vara ute i kyla är bra vinterskor ett måste. Redan efter en halvtimme riskerar man annars att börja frysa och det går snabbt tills man tappar känseln i tårna.
-Har man väl kommit så långt har man varit ute för länge, konstaterar Helge Brändström.
När kroppen blir nedkyld värnar kroppens försvarssystem om de mest vitala delarna och stryper blodtillförseln till mindre "viktiga" delar som fötterna. Ett tecken på att denna funktion kommit igång är att man förlorar känseln i tårna.
-Om man får en köldskada i fötterna är risken stor för att man kommer att få livslånga besvär vid kyla, säger Helge Brändström.
TT

Inga kommentarer: