onsdag 27 januari 2010

Vad ska man anse...

...om Pär Holmgrens senaste utspel?

Förmodligen har han rätt, det verkar i alla fall logiskt. Jag skulle kunna lägga till en aspekt som blivit ytterst tydlig denna vinter: I södra Sverige är det -till skillnad från i norra Norrland- kallt även inomhus när utomhustemperaturen sjunker. Man behöver inte vara byggnadsingenjör för att konstatera att byggnormen inte är densamma i olika delar av landet. Här nere är husen helt enkelt otäta och dragiga. Tillkommer att norrlänningarna eldar som galningar. Jag uthärdar knappast att vistas vare sig hos min mor eller mina syskon på grund av detta.

I Norrland är man varm när man tar på polardräkten och går ut, i södra Sverige fryser man även inomhus. Man blir liksom inte varm på hela vintern.

Rätt har Pär Holmgren också angående vindens inverkan på köldeffekten. Jag vet, ty min arbetsplats är på Domberget, enligt obekräftade uppgifter Sveriges blåsigaste plats.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Holmgren är stor profet trots att han är född i Uppsala. Sörlänningar är helt enkelt klenare virke. Approppå virke och eldning: Veden värmer redan då man hugger den, sen när man kapar, klyver, travar och bär in den. Innan man eldar alltså. Snacka om klimatsmart återvinning.

Elisabet sa...

PH har definitivit rätt om vinden. Han har möjligen rätt i att sörlänningar är klenare än norrlänningar. Det är absolut sant att sörlännigar är sämre på att klä sig. Det är inte otroligt att han har rätt om luftfuktigheten.
MEN: det finns gott om erfarenhet som säger att kyla känns olika beroende på var man är. DET ÄR INGEN MYT. Ju längre söderut (på norra halvklotet) och ju närmare kusten man är, ju kallare känns samma temperatur även när det är vindstilla. Fenomenet är inte bara tydligt mellan norra och södra Sverige, det är också klart märkbart i olika delar av norra Sverige. I Älvsbyn känns till exempel -20 betydligt varmare än i Piteå eller Luleå. Samtidigt känns det betydligt kallare än i Arvidsjaur eller Kåbdalis.
Den som inte har erfarit detta har missat något. PH har kanske aldrig varit i norr när det är riktigt kallt?
Men om det är en myt att det beror på luftfuktighet må vara osagt.

Margareta Raab sa...

Nu har ju inte Pär Holmgren ens antytt att sörlänningar skulle vara klena, utan givit en vetenskaplig lektion baserad på sin odiskutabla yrkeskunskap. Klen är kanske inte ett helt lämpligt uttryck, ovana beskriver bättre vad det handlar om. Jag har t ex aldrig hört någon påstå att norrlänningar skulle vara klena för att vi är ovana vid och därmed tål värme sämre än människor från sydligare breddgrader.
Hur man upplever saker påverkas nog av en rad olika ting, bland annat just vana och förväntan.