söndag 21 juli 2013

Både lätt och svårt.


Alltsedan nyår ungefär, då alla i familjen hade tillräckligt god läsförmåga, har vi under skolloven haft högläsning ur en bok. Alla turas om att läsa högt och ingen gör något annat än att lyssna under tiden. Hittills har vi läst Jules Vernes böcker: Till jordens medelpunkt, Från jorden till månen och för tillfället Kapten Grants barn. Romanerna roar familjemedlemmar i alla åldrar, trots att de är skrivna för ungefär 150 år sedan. Man får ta det lugnt förstås och stanna upp för att förklara svåra ord ibland. Ja, det händer också att föräldrarna behöver slå upp ålderdomliga uttryck.

Jag har inga större problem med att förklara hur det förbjudna n-ordet som faktiskt bara betyder svart, förvanskades till ett skälls- och hatord, och att vi därför inte ska använda det. Då tycker jag att det är svårare med exempelvis den beskrivning av Australiens aboriginer som bilden visar. Eller kvinnosynen: "Sedan Ayrton hade blivit underrättad om attentatet mot tåget, hade han vidtagit en del försiktighetsmått. När man slog läger, ställde man ut en vakt. Vagnen undersöktes morgon och kväll. Det var troligt att ett förbrytarband strövade omkring i trakten, och man måste hålla sig beredd mot obehagliga överraskningar. Dessa anordningar gjordes, utan att lady Helena och Mary fick veta det. Man ville inte göra dem oroliga."

Det gäller att prata om allt och försöka förstå hur människornas världsbild har varit under olika perioder av vår historia. Annars skulle man ju inte ens kunna läsa Bibeln.

Inga kommentarer: