onsdag 11 mars 2009

Vårvintern är här!

Idag tror jag att vårvintern kom till Tärnafjällen. Denna årstid som är så speciell för fjällvärlden, då jag inte ens överväger att resa i någon annan riktning än norrut. Åtta minusgrader, nästan vindstilla och strålande sol. Sannolikt väntar nu många sådana dagar.

Exakt klockan 14.00 kom molnen och inom fem minuter såg man inte skymten av blå himmel. Sådant är fjällvädret. Att det är mycket svårare att göra en väderprognos för fjälltrakterna än för övriga landet, behöver man inte vara meterolog för att inse. Vad jag däremot inte begriper är varför riksnyheternas fjällväderprognos nästan alltid är felaktig, till skillnad från lokalnyheternas. De bygger väl ändå på samma information från SMHI? Jag frestas att misstänka att om det bara väntas sol någonstans längs fjällkedjan så ritar de dit en stor sol över hela Norr- och Västerbotten. I själva verket kan vädret skilja mellan Tärnaby och Hemavan två mil bort.

Snart är vi halvvägs i vår fjällvistelse och rutinerna börjar falla på plats. Om (lokal-)vädret lovar sol, så ställer vi väckarklockan, i annat fall gör vi istället en sats frukostbröd som får jäsa över natten och gräddas morgonen därpå.

När man dagligen äter lunch i form av matsäck, så inser man snart att det inte fungerar med mackor och varm choklad i två månader. De serveringar som finns i backen har vi hittills inte utnyttjat. Här är mina tips på utflyktslunch som man kan frysa och plocka ut det man behöver för dagen. Ica buffé eller vem som helst är välkomna att publicera dem:

-Pizzabullar. En helt vanlig, men ogräddad pizza rullas, skärs och gräddas som kanelbullar.
-Pannkaka, rullas med sylt mellan.
-Varm korv att grilla vid någon av de eldstader som finns utplacerade i liftsystemet.
-Pasta till middag = pastasallad i backen dagen därpå.
Blir det för lite mat, så tar man med några köttbullar också.

Att dricka förutom varm choklad för de två av oss som inte vill ha kaffe: varm flädersaft från Lagga, sockerfri dryck, varm mjölk.

Inte så revolutionerande, kanske, men ledighetslivet bjuder inte på mer svårlösta problem än så.

1 kommentar:

Johan sa...

Pröva SMHI fjällväderprognos på webben för västra Tärnafjällen. Funkar kanonbra :-)